De verwachtingen rondom Android 15, en de releasedatum, wat moet je weten? Het is nog even wachten, maar binnenkort brengt Google de nieuwste versie van hun besturingssysteem voor smartphones, Android uit. We zijn inmiddels bij Android 15 aanbeland en deze zal waarschijnlijk vernoemd worden naar een nieuwe lekkernij: Vanilla Ice Cream. Inmiddels zijn er al heel wat geruchten rondom het nieuwe besturingssysteem. Zo zou Android 15 widgets op het vergrendelscherm toevoegen, komt er mogelijk een modus voor je grootouders met grotere teksten en knoppen en zouden er meer apps standaard in edge-to-edge modus verschijnen. Maar wat is er van waar?
Android 15 verwachtingen
Er komen een aantal functies bij, maar ook een aantal functies die in eerdere releases werden geschrapt, komen mogelijk weer terug. Zo zou Google ervoor kiezen om met Android 15 de widgets op het vergrendelscherm weer terug te brengen. Jarenlang was deze functie al aanwezig binnen Android (in de tijd van Android 12 onder andere), maar uiteindelijk werden de widgets verwijderd. Inmiddels zijn er sterke geruchten die erop wijzen dat Google weer widgets terug gaat brengen. Daardoor kun je mogelijk ook verschillende paren van apps opslaan op je startscherm, zodat je je app snel kan opstarten. Dat komt vooral van pas als je een foldable hebt. Samsung heeft bovendien een ‘secure space’ voor apps en inhoud die niet voor kinderogen bedoeld zijn. Waarschijnlijk werkt Google ook aan zo’n functie.
Functies voor opa en oma
In de eerste developer previews is er nog niet veel van te zien, maar mogelijk zou Google op een later moment een nieuwe modus voor opa en oma toevoegen aan Android 15. Zo komen er mogelijk meer en grotere knoppen en grotere teksten voor mensen die moeite hebben met het begrijpen van de huidige interface van hun toestel. Momenteel heeft Android al een flink aantal functies die het mogelijk maken om bijvoorbeeld de grootte van het lettertype aan te passen, maar die functies zouden niet goed genoeg werken. Het is volgens de gebruikers die de functies nodig hebben te lastig om in te stellen.
In een betaversie van Android 14 is al een aanwijzing gevonden die op de nieuwe functionaliteit van Android 15 lijkt te wijzen. Met ‘easy pre-set’ is het mogelijk om icoontjes en teksten groter te maken. Daarnaast wordt er meer contrast toegevoegd, zodat je alle zaken gemakkelijk uit elkaar kunt houden. Voor de doorgewinterde Androidgebruiker is er weinig leuks aan, maar voor iedereen die moeite heeft met het bedienen van zijn smartphone, kan dit een welkome verbetering zijn.
Apps in edge-to-ede modus
Het houdt maar niet op met de geruchten als het om Android 15 gaat, want mogelijk zou Google ervoor kiezen om in Android 15 apps standaard in ‘edge-to-edge modus’ te zetten. Dat betekent dat de app over de statusbalk en navigatiebalk heen valt. De mogelijkheid is er al een tijdje, maar weinig developers lijken er gebruik van te maken. Daarom wil Google mogelijk zelf stappen gaan zetten om deze functie vaker te gebruiken. Ook hier blijkt een betaversie van Android 14 weer de oorzaak voor een gerucht. In een van de eerdere beta’s blijkt dat er een wijziging is aangebracht die het gebruik van edge-to-edge standaard maakt voor allerlei apps. Maar de ontwikkelaar moet wel aangeven dat de app bedoeld is voor een toestel die voorzien is van ‘Vanilla Ice Cream’. Deze naam duidt op de nieuwste versie van het besturingssysteem Android 15.
Google wil al langer dat ontwikkelaars beter omgaan met gaten in het scherm. Maar of Android 15 deze functie ook echt zal bevatten, is nog even afwachten. Toch lijkt het erop dat Google inderdaad deze functie af wil proberen te dwingen.
Aandacht voor batterij in Android 15
Mogelijk komt er ook een nieuwe functie voor de batterijcapaciteit van je Androidtoestel. De volgende versie van Android krijgt mogelijk een functie waarmee je de status van je batterij kunt bekijken. Zo zie je precies hoelang je batterij nog meegaat en of deze al aan vervanging toe is. Nu steeds meer fabrikanten langer software-updates voor oudere toestellen uitbrengen, is niet de software, maar de batterij het breekpunt. De batterij is namelijk het onderdeel dat vaak slijtage begint te vertonen als je je toestel al langer hebt.
Bij iPhones is het gebruik van de batterijconditie al jaren onderdeel van het besturingssysteem, maar bij Android ligt dat anders. Daarvoor moest je allerlei externe apps op de achtergrond laten draaien om een schatting te krijgen van hoe het er met je batterij voor staat. Maar mogelijk maakt Google met Android 15 een einde aan dit probleem en kun je de batterijinformatie inzien. In de nieuwe software zou je onder meer kunnen zien wanneer je batterij gemaakt is en hoe vaak hij is opgeladen. Momenteel kun je dit soort zaken nog niet inzien, maar deze nieuwe functies zitten er met Android 15 wel aan te komen, zo meldt Android Authority. Bovendien zou je ook moeten kunnen zien hoeveel batterijcapaciteit je accu nog over heeft en kun je zien of de batterij in het verleden vervangen is.
Lees tip: Haal meer uit je Android batterij met deze tips
Naam en releasedatum Android 15
Google staat erom bekend zijn softwareversies te vernoemen naar lekkernijen. Het is dan ook geen verrassing dat de nieuwe software intern wordt getest onder de naam ‘Vanilla Ice Cream’, wat lijkt te verwijzen naar de eerste versie van Android ooit. Die hint kan opgevat worden als het terugbrengen van een aantal basisfuncties. Of Google deze naam ook echt zal gebruiken of uiteindelijk toch voor een andere naam kiest, is nog even de vraag. In ieder geval is wel duidelijk dat ontwikkelaars de eerste testversie van Android 15 al kunnen downloaden.
De zogenaamde developer preview is al uit voor ontwikkelaars. Daardoor kunnen zij de komende maanden hun app aanpassen op de nieuwe versie en uitgebreide tests uitvoeren. Voor dagelijks gebruik is het gebruik van een developer preview af te raden. Rond het voorjaar komt de eerste publieke beta beschikbaar, die je ook als eindgebruiker kunt testen. Rond de zomer zal Google dan Android 15 voor iedereen beschikbaar maken. Het is dan afhankelijk van de fabrikant hoe snel je de nieuwe software op je smartphone kunt gaan gebruiken.